Лечебната сила на Слънцето

Лечебната сила на Слънцето

В началото на 2014г. от едно ново Списание се свързаха с мен с молба да вземат интервю относно Лечебната сила на Слънцето. С огромна радост се съгласих да дам интервю, но по стечения на обстоятелствата това интервю не видя бял свят. Затова реших да го споделя с вас тук в Интернет, вярвайки че ще помогне на много хора да погледнат на Слънцето от един нов ъгъл.

1. Разкажете с няколко думи за себе си – (Ако искате можете да се представите с име и фамилия, къде живеете или професия, но ако не желаете – просто бихте могли да кажете, какво обичате да правите, какви неща харесвате).
Здравейте приятели, казвам се Деян Раднев, познат още с името Ширинан. Това е името на моята душа в духовния свят. То може да каже много повече за мен, отколкото аз мога да напиша за себе си в тези редове. Имената, които носят нашите души, са уникални и неповторими. В името се съдържа цялото знание за тяхната мисия и предназначение за общото благо и развитие на цялата Вселена. Те са като математическо уравнение с безброй неизвестни, които определят душите като неповторими. На 27 години съм и живея във Варна. Посветил съм живота си на каузи, които целят да помогнат, да сътворим един по-добър свят за живеене. – Свят, изграден от любов, в който хората не мислят никому лошо и са добронамерени едни към друг. На където и да погледнеш да виждаш разбирателство, мир, хармония и баланс. Свят, в който любовта е издигната на пиедестал като основна и най-важна градивна частица на всяко творене. Вярвам, че един ден това ще бъде нашата реалност!

2. Как се запалихте по идеята за „слънчевите хора“? Защо Ви хареса идеята?
В края на 2009г. попаднах на един семинар на индиеца Хира Ратан Манек, който всъщност открехна любопитството ми относно гледането на слънце. От тогава любопитството и жаждата за знание, относно слънчевото хранене, ме тласкаше да вървя по този път. Всъщност, тази практика е толкова стара, колкото е стар света. За древните е било толкова естествено това да се зареждат със слънчева енергия, колкото за нас е пиенето на вода. Няма нищо по естествено от това да захранваш себе си с енергия от слънцето. Та ние самите, на физическо ниво, произлизаме от него. Цялата позната материя е изградена от сгъстена светлина, образувала се от избухването на слънца. Поглеждайки към слънцето, вие сте в състояние на енергийно ниво да си набавите всичко необходимо, от което имате нужда. Самата идея да бъдеш слънчев човек провокира в мен положителни емоции, които ме карат да се чувствам щастлив. Това е и причината да ми харесва идеята за общество от слънчеви хора. За миг си представете един свят, изграден от такива хора. На където и да се обърнеш срещаш усмивка, добро настроение и положителни емоции. Това е и най-голямата ми мечта да заживеем в един свят, изграден от любов, а слънцето може много да помогне за това.

3. Различава ли се „слънчевото хранене“ от онова, което практикуват слънцеядите, които се отказват изцяло от храната? Трябва ли да правим разлика между двете неща?
Както вече споменах, зареждането със слънчева енергия е познато още от древността. В днешно времето, информация за това може да се срещне под различни наименования. Когато се говори за слънчево хранене или слънцеядство се разбира едно и също, казано по различен начин. Има много хора, които започват да гледат слънцето с цел да се откажат да приемат физическа храна. Да това е възможно, но е дълъг процес на траснформация. Когато тялото цял живот е функционирало в режим на хранене с твърда храна, не е толкова лесно да се пренастрои към нов начин на зареждане с енергия, който да задоволи всичките му нужди. Моят съвет към слънцеядите е, да не правят нищо насилствено и да оставят телата им да ги напътстват, защото те винаги ни дават сигнали, но ние не винаги им обръщаме внимание.

4. Доколкото разбирам, хората, които практикуват слънчево хранене, не е нужно да се отказват от нормалната храна, а гледат на слънчевата светлина като положителна енергия, която ги зарежда. Така ли е?
Да точно така. Всъщност повечето хора смятат, че най-голямото предимство, което дава гледането на слънце е това, че може да спреш консумацията на физическа храна. Но истината е, че това е много малка част от всичко останало, с което слънцето ежедневно ни дарява. Аз лично не препоръчвам на хората да се стремят на всяка цена да спрат приема на физическа храна. Да, колкото повече практикувате, толкова повече ще се изменят и хранителните ви навици, по един естествен начин. Самото ви тяло ще ви тласка постепенно да променяте своите хранителни навици като увеличавате приема на жива храна (това са плодове, зеленчуци, ядки, кълнове и др.), за сметка на термично и химично обработената, която е бедна на енергия и полезни вещества, и в същото време богата на токсини. Слънцето ще ви помогне да изградите едни по-добри хранителни навици. Ако желаете да станете вегетарианци, а в същото време сте правили неуспешни опити, знайте че най-лесния начин да го направите е като започнете да гледате слънцето. Така един ден ще се събудите и ще осъзнаете, че месото мириши гадно, предизвиквайки във вас неприятни чувства. Ще го спрете по един естествен начин, не защото си го налагате, а защото тялото ви вече не желае да го консумира. И това не е всичко. Една от основните причини хората да бъдат нещастни е липсата на енергия. Слънцето ще ви помогне това да се промени като захрани енергийните ви центрове и депа с нужното количество енергия, от която се нуждаете, за да бъдете истински щастливи. Ние сме като соларни панели, които не могат да живеят без слънчева светлина. С колкото повече енергия разполагаме в ежедневието си, толкова по-лесно ни е да преодоляваме всички трудности и препятствия, които живота ни поставя. Обичам да казвам, че слънцето е като наркотик - веднъж докоснали се до неговата способност да ви захранва с енергия, вече сте като пристрастени. Пожелавам ви да бъдете като всичко в природата, вечно устремени към слънчевите лъчи.

Гледане на Слънцето

5. От колко време се занимавате със слънчево хранене и как Ви се отразява това – чувствате се по-добре, по-здрав?
Моята практика започна в началото на 2010г. От тогава насам много неща се промениха в живота ми към по-добро, но не мога да препиша всички заслуги на слънцето, защото то е само част от пътя, който извървях и продължавам да го правя. Определено слънцето ми помага да бъда по-жизнен и здрав, това е безспорен факт, който не мога да отрека. Спомням си един зимен ден на 2013г. когато дълго време на небосвода нямаше слънце, може би около месец. Тогава беше труден период за мен, защото на тогавашната ми работа бях натоварен с много задачи и имах малко време да ги изпълня (както е при повечето хора). Спомням си, че се чувствах много изтощен от липсата на енергия. Чувствах себе си празен отвътре, беше ми трудно да се усмихна. Колегите ме познаваха като вечно усмихнат човек и това, че усмивката бе слязла от лицето ми ги караше да си мислят, че нещо лошо се е случило с мен. Но това не бе така, просто чувствах себе си изтощен. Тогава беше зимен период, когато слънцето позволява целодневно да се гледа. Един щастлив ден слънцето проби облаците и се усмихна. Позволих си в една от почивките да изляза да го погледам. Спомням си как докато го гледах, силата в мен постепенно нарастваше. Сърцето ми започна да изпитва вълнение подобно на чувството, когато си влюбен. Когато се върнах на работното ми място, бях друг човек - усмихнат и щастлив от факта, че усещам себе си енергичен. Това е само едно от многобройните чудеса, на които е способно нашето прекрасно слънце.

6. Какво е усещането, когато гледате слънцето? Мир? Спокойствие? Енергия? Как се чувствате след това?
Докато гледате слънцето може да се чувствате по различни начини, но най-често срещаните са чувство на щастие, спокойствие, омиротвореност и смиреност. Слънцето помага на човек да погледне на живота от високо, помагайки му да бъде по-мъдър. Много често, когато съм имал нужда от съвет, съм се обръщал към слънцето. По време на практика отговорите, които съм търсил идват сами под формата на прозрение, мисли и вдъхновение. Самото слънце носи в себе си безгранична мъдрост, с която ни дарява всеки божи ден, независимо дали хората го оценяват, то осветява пътя ни ден, след ден. Съвета ми към вас е сами да усетите как бихте се чувствали, когато се захраните със слънчева енергия. Защото всеки сам по индивидуален начин преживява това чувство. Не му мислете много, а го направете!

7. Познавате ли други хора, които практикуват слънчево хранене?
Познавам, при това десетки. Повечето от тях започнаха да гледат слънцето вдъхновени от моите успехи. Слънцето ми помогна да променя живота си към по добро, за което съм му благодарен с цялото си сърце и душа. Също така, съм му благодарен, че стана повод да се запозная с други слънчеви хора, които ми станаха добри приятели в живота. Ако си мислите, че слънчевите хора са малко, тогава се лъжите. Просто те не обичат да говорят за това, защото обществото ги приема за странни. Ако се питате защо, си направете следния експеримент. Загледайте се втренчено в изгряващото или залязващото слънце и само наблюдавайте как постепенно ще съберете погледите на повечето минувачи, които преминават около вас. Нека това не ви спира, да бъдете слънчеви хора, защото един ден хората около вас ще ви питат как имате сили да се усмихвате, в този толкова мрачен свят. Тогава вие ще разкажете своята история, както сега аз правя това с вас.

8. Разказвате ли на Ваши приятели за слънчевото хранене? Или се притеснявате, че ще срещнете неразбиране, защото българите – по принцип, сме по-скептични към всичко ново и непознато?
Разговарям само с хора, които усещам, че биха ме разбрали. Не изпитвам потребност да убеждавам, когото и да е в правотата си, когато той самия е избрал да бъде скептик относно практиката гледане на слънцето. Аз уважавам тяхното решение, то е техен избор и аз нямам право да ги съдя за това, независимо, че от моя гледна точка те не знаят от какво се лишават. Всеки върви по своя път и вярвам, че рано или късно всеки ще намери пътя към светлината, разпалвайки искрицата любов вътре в себе си, която ще го направи един по-добър човек.

9. От всичко прочетено на сайта, имам усещането, че слънчевото хранене прилича ли по-скоро на медитация? Греша ли? Вие по какъв начин бихте го описали?
Да може да се каже, че е вид медитация. Дори съм убеден, че ако се направят научни изследвания те ще докажат, че мозъка по време на практика се настройва на честотите на алфа ниво. По време на практика, човек изпада в едно ниво, което сякаш сетивата му се изострят. По този начин, чрез тях той е в състояние да общува със слънцето. Трудно е да се обясни с думи, нужно е да се преживее. Самата дума медитация в съвременния свят много се е комерсиализирала и се е загубил истинския смисъл, който се влага в нея. Бих казал, че самото практикуване е вид вглъбяване, навлизане в себе си, помагайки ви да опознаете по-добре себе си и своята истинска същност. Да осъзнаете, кои сте вие и кои са истински важните неща за вас в живота ви.

10. Вие имате ли опит с подобни практики – дали някога сте практикували йога, интересували ли сте се от източна философия? Или напротив – християнин сте, и слънчевото хранене по никакъв начин не противоречи на това.
Да, Имам опит, но той не е придобит от практикуването на други учения като йога. Моят единствен учител е живота, той ме е научил на всичко, което знам. Няма нищо по-ценно от личния опит. Третата ми книга: “Пътеводител за духовно развитие”, съм я посветил именно на това как хората сами да се научат да използват цялото изобилие от енергия, с което сме заобиколени. Слънцето е един от любимите ми източници на енергия, но не е единствен. Всеки източник на енергия притежава свой уникални характеристики, с които изпъква пред останалите. Честно казано, обичам книгите, но не ми остава много време да чета. Целенасочено не се интересувам от източна философия, но знам че тя съдържа в себе си много мъдрост, която е полезна за човечеството. Бих казал, че слънчевото гледане не противоречи на нито една религия и учение, въпреки че религиите обграждат в много рамки своите учения, като ни казват кое е правилно и кое не е. Аз вярвам, че всеки човек има право на личен избор и той е неприкосновен. Ако вие вярвате и усещате със сърцето си, че слънцето може да ви помогне, тогава независимо каква религия изповядвате и какво учение следвате, това не трябва да ви спира. За мен, най-правилното решение, което човек е способен да направи е да последва порива на своето сърце.

11. Кои са местата, където обичайно отивате, за да наблюдавате слънцето? Или мястото няма значение?
Най-много обичам да наблюдавам изгревите от брега на морето, а залезите някъде сред природата. Всъщност съм гледал от всевъзможни места слънцето. Дори от автобусна спирка, заобиколен от много хора, които са ме гледали малко странно, но любовта ми към слънцето е била по-силна от това да обръщам внимание какво си мислят останалите за мен в този миг. Най-доброто място за гледане на слънцето е място, където вие самите се чувствате добре, спокойни и необезпокоявани от странични влияния. Добре е да сте стъпили боси върху майката земя, но това ако не е възможно, може да се свържете с нея на енергийно ниво, като визуализирате как от краката ви се спускат енергийни нишки стигащи чак до нейното ядро. Но от опит ще ви кажа, че когато любовта ви към слънцето е силна няма никакво значение от къде го гледате, за вас е важно просто да го гледате. Когато сте влюбени, не ви интересува къде се намирате с любимия човек, най-важното за вас е да сте заедно, останалото е някак си на заден план. Същото е и със слънцето. Пожелавам на всеки един от вас да усети любовта на слънцето, с която то ни дарява всеки божи ден. Бъдете благословени!

Повече информация относно моя опит и практиката Гледане на Слънцето може да прочетете тук: ГЛЕДАНЕ НА СЛЪНЦЕТО / SUNGAZING / СЛЪНЧЕВО ХРАНЕНЕ 

Коментари  

#11 Busho 22-06-2017 09:26
Слънцето ме зарежда с енергията на любовта,дори когато не го гледам,а само усещам галещите му лъчи по гърба си.Всичко казано ми харесва и знам ,че е едип от основните източници на енергия и радост!Желая здраве,светлина ,любов и пробуждане на всички търсещи души!
Цитиране
#10 Елеонора Крушева 20-04-2017 12:39
Какво и днес ми трябва още?
Утрин-пак да ме посреща,
а през прозореца отворен,
слънцето да ме поглежда.

Тук съм,деня си да постеля,
по росата на тревата
и до дъно да изпие,
болката ми и тъгата.

Един бял лист-да му разкажа,
снощните тревоги и съмнения
и по реката да ги пусна,
отнесени от буйните течения.

И в градината си цветна,
пролетния ден да си посея,
семената-топли от надежда,
че и днес ме има и живея!
И още...

Елеонора Крушева
Цитиране
#9 Юлия куртева 09-04-2017 18:14
А моето слънчево име какво е.Как да го разбера.НТова учение е още от Тангра и бога слънце за индианците.И много други култури..Не знам защо са сменили лога слънце със други богове..
Цитиране
#8 Татяна 06-08-2016 07:56
Много благодаря за статията Ширинан! Благодаря че те има ! Следя със интерес всичко което публикуваш. А и аз изпитвам същото това чувство на щастие и се радвам на слънцето. Обичам го и ме зарежда изпълва душата ми Пусто и тъжна съм когато е облачно и ме потиска във зимният период. Обичам пролетта, лятото , може би защото съм родена тогава не зная има ли връзка това с рожденният месец . Много въпроси си задавам , когато съм сама със себе си но все още се лута душата ми . Може би , не съм готова не насилвам нещата за да идват от само себе си Остават необясними понякога промените които стават с мене . От дете обичам да гледам небето и звездите и години наред в главата ми все една и съща мисъл напира . Коя съм аз ? Защо съм тук ? Но мисля да спра до тук и отново да ти благодаря продължавай да ни вдъхновяваш . Пожелавам ти здраве и успехи .
Цитиране
#7 Iren Dodova 23-07-2015 18:55
Ne mojesh li naistina, Gospodine Kalin Kirilov, pone vednuj da se zaradvash na drug chovek, bez da iztukvash TI kakvo znaesh!! Prosto priemi, che njakoi drug sushto mnogo znae, NIKOGA ne se iztukva, a ot godini SAMO i VINAGI s ogromna LIUBOV podnasja na malki i priemlivi portzii znanieto, za da mogat vsichki hora da go razberat i da si pomognat!
smjatash li che v deistvitelnost znanieto ti, s koeto se gordeesh e i na kapka priblijeno do velikoto delo na Dejan Radnev - Shirinan, koito obicha bezuslovno, pomaga bezrezervno i jivee samo i edinstveno chrez golemite si surche , dusha i umenie!!! Respekt, Shirinan!!!! A ti, Kaline, i vsichki drugi podobni, mu cheti knigite, dori gi nauchi naizust!!! Imash ogromnata nujda naistina!!!!!
Цитиране
#6 Iren Dodova 20-07-2015 15:52
Mnogo mi se iska da razbera imeto i pone chast ot znachenieto na dushata mi. Vuzmojno li e da go objasnish v sledvashtata kniga, Shirinan i koi/koga ima pravo da go znae? Blagodarja ti ot surtce!
Цитиране
#5 Калин Кирилов 20-07-2015 06:53
Всичко това е така...,но е приблизително вярно ....нещата са далеч по дълбоки...поздр авиот мен
https://www.facebook.com/groups/840065186055280/

ето групата "Изгреви"
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови