В този свят най-сигурното нещо е ПРОМЯНАТА

В този свят най-сигурното нещо е ПРОМЯНАТА. Ако се съмнявате в това попитайте водата, тя е типичен пример за това как едно и също нещо е подтикнато да се видоизмени, за да може да се приспособи към променящата го среда.

Повдигам тази тема, защото в момента живеем в едни от най-динамично променящите се периоди в който нашата цивилизация се намира. Спомням си като ученик когато пишехме есета винаги в експозето си повдигах темата, за това, че в момента живеем в много динамично променящи се времена. Това се харесваше много на учителите и затова аз често го използвах. Една от причините е, защото когато някой изкаже нашите собствени мисли, ние автоматично се припознаваме в тях и чувстваме отсрещната страна по-близко до нас, а това е тема, която може би няма човек на земята, който не я припознава като свое убеждение.

Ако промяната е влак, то този влак вече набира все по-бързи темпове. В началото не е лесно да се задвижи толкова голяма машина, но колкото по-голяма инерция набира, толкова по-лесно започва да ускорява. Същото е и с промяната, в която се намираме. Защо използвах толкова метафори, за да подчертая, че промяната е не само неизбежна, а тя се случва с толкова бързи темпове, че дори ни е трудно да свикнем с новото преди да дойде следващото ново.

Нашето его не е така благосклонно към промяната. То обича зоната на комфорт, там се чувства сигурно в собствената си крепост на познатото. Това е разбираемо, защото детето в нас е толкова много пъти наранявано, когато условията са се променяли в миналото, че то е започнало да се страхува от промяната. По тази причина, когато се случва нещо ново в живота ни особено, когато е наложено от управляващи, семейство или друга външна сила, която ни е поставила в условия, които не са под наш контрол и предпочитания, тогава нашето его инстинктивно заема отбранителна позиция.

Не можем да го виним, че го прави, детето в нас е наранено и трудно се доверява. Това е защитен инстинкт за самосъхранение, който обаче ни е превърнал в ролята на жертва. Всеки път, когато промяната почука на вратата ни и ние инстинктивно заемаме отбранителна позиция. Огледайте се и вижте колко съпротива среща всяко ново нещо, независимо дали то е задвижено с добри или не толкова добронамерени цели. Всичко среща съпротива, ярък пример за това е Христос. Дойде с отворено сърце към всички копнеещ да даде любовта си на всички, но въпреки всичко, любовта за някои бе нещо ново, непознато, което ги уплаши и заеха отбранителна позиция.

Дълги години прекарах в усамотение в моята крепост, която си бях създал, за да успея да съхраня себе си, докато навлизах в дълбините на моята истинска същност. А пътя навътре не винаги е прав и светъл. Често преминаваш през големи изпитания сходни на това да изкачиш най-високите върхове в люта зима с буйни ветрове или да се гмурнеш да опознаеш дълбините на океана, там където светлина не достига. По тази причина да си създадеш свой собствен оазис, в който да се чувстваш защитен и задоволен с всичко нужно от което се нуждаеш, за да се презареждаш физически и енергийно е нещо много важно докато покоряваш най-високите планини и навлизаш в най-дълбоките води на своята истинска същност, която е отвъд материалното.

Забелязах, че когато започна да пътувам детето в мен инстинктивно заема отбранителна позиция. Без видима причина тялото става напрегнато, трудно му е да се отпусне. Най-лесно отчетливите признаци са, че спирате да изпитвате глад, трудно ходите до тоалетна и като цяло имате плитък и неспокоен сън. Признаци, че тялото ви е повишило нивата на кортизол и е навлязло в отбранителна позиция.

Осъзнавам защо се случва, разбирам, че не е никак лесно на детето в мен да се отпусне в свят, който многократно е бил враждебен към него, но и в същото време нека не забравяме, че външния свят е отражение на нашия вътрешен свят. Докато опознаваме своя вътрешен свят ние сме подканени да преодолеем най-големите си страхове, защото тях неизбежно ги срещаме всеки път когато изкачваме най-високите върхове и навлизаме в най-дълбоките кътчета вътре в себе си.

По този начин ние се променяме, а заедно с това се променя и външния свят, защото той отразява нашето собствено Съзнание, което ние променяме, докато го изследваме. Детето в нас е подканено да приеме всяка промяна в живота ни, защото идват, толкова динамични времена, че промените ще галопират от ден на ден с все по-голяма скорост. Както ми е казвал Ширинан ще има периоди от Земния живот, когато промените ще са толкова динамични, че няма да можем дъх да си поемем на моменти.

По тази причина ми се прииска днес да попиша на тази тема и да напомня, че борбата се ражда от нашата вътрешна роля на жертва, която сме били подканени да играем, докато в миналото сме били наранявани. Време е да се отърсим от всичката тази болка, да се изправим и да си припомним, че ПРОМЯНАТА не е наш Враг, а наш Приятел, който на душевно ниво пламенно копнеем да опознаем, защото във Висшите светове на съществуване промяната не е възможно да бъде толкова динамична, колкото тук в плътните измерения на съществуване.

Нека приветстваме промяната с отворени обятия и бъдем Творци, които градят мостове между старото и новото и уверено стъпваме върху тях с творенията си, които оставяме след себе си. Това е нашата мисия и призвание и нека си го припомним, защото всеобщата паника и борба действа заразно, а на детето в нас малко му трябва да избере да облече одеждите на жертва. Дълго време ги е носило, толкова дълго, че са му станали удобни.

Не мислите ли, че е време да ги съблечем и да облечем новите одежди, тези на Твореца, който осъзнава своето могъщество и сила да участва в промените съзнателно, разбирайки, че промяната не е външна сила, която го контролира, а промяната е САМИЯ ТОЙ. Тази вътрешна енергия, която копнее да си проправи път през всички стари пластове, за да може да се заземи и прояви в този прекрасен свят, който нарекохме ЗЕМЯ.

Тази статия е част от „Проект съзнание БЕЗ ГРАНИЦИ“. Услугата е насочена към хора, които желаят да навлязат по-надълбоко в процесите на вътрешно просветление и изцеление, пробуждайки се за своята истинска многоизмерна същност, която носи безграничен потенциал в себе си. За повече информация: https://shirinan.com/proekt-suznanie-bez-granici

Ширинан
2021г.

Коментари  

#1 Огнян Крумов 07-03-2021 20:13
Най-сигурното нещо, а някои казват единственото сигурно нещо - това е смъртта. Така, че да сме живи и здрави, независимо от нивота на осъзнатост на всеки един човек и любов, мъдрост и истина на всички!

You have no rights to post comments