Ролята на парите в нашето общество

Темата за парите и тяхната роля в живота на хората е широко дискутирана тема в днешно време. Когато се заговори за ролята на парите се оформят основно три становища. Първото от тях е изцяло в подкрепа съществуването на парите като разменно средство, оказвайки благоприятно влияние в живота на хората, подпомагайки ги по многобройни начини. Второто становище е в пълна противоположност на първото, отричайки изцяло съществуването на парите. Привържениците на второто становище смятат, че парите подтикват към алчност, насилие, разруха и затова те нямат повече място в нашия живот. Третото основно становище, което се образува в обществото, когато се заговори за пари, е в подкрепа на първите две становища, като търси баланса между тях. Отчитат се плюсовете и минусите на парите и се търси нов механизъм за тяхното използване, така, че да бъде по-ефективен, наблягайки на позитивните страни от използването им като разменно средство и ограничаване до минимум на негативните последици, които те оказват като влияние върху живота на хората. 

Темата за парите в условията на икономическа криза е особено деликатна тема, която провокира многобройни дебати в обществото. Най-големите противници на парите често се обявяват против тях със становището, че “парите поробват човечеството и че те са причината да загубим своята свобода”. Много силни думи, които са способни да убеждават, защото на пръв поглед, наистина изглежда така, но нека се вгледаме по-дълбоко и разберем каква е истината за тях.

Нищо в живота не е създадено случайно, без да има своя замисъл и предназначение. Всяко нещо щом съществува значи има на какво още да ни научи, подпомагайки ни в своето еволюционно развитие. Откриването на истинското предназначение на парите, за което те са създадени, ще ни подпомогне да ги използваме по-разумно в живота си, постигайки все по-големи успехи с тяхна помощ. Това е като да дадеш кибрит на човек, който знае какво да прави с него. Такъв човек би го използвал, за да запали огън, винаги, когато има нужда да се стопли. Но нека не забравяме, че ако дадем същия кибрит на човек, който не знае за какво да го използва, той е в състояние да създаде многобройни пожари, които могат да нанесат след себе си големи поражения.

Същото е и с финансовата енергия, когато по-голямо количество пари попаднат в ръцете на хора, които не умеят разумно с тях да си служат, тогава те след себе си пораждат беди, които провокират хората да си мислят, че парите са виновни за тях. Но не парите, а хората, които си служат с тях, са истинските "виновници". Замислете се какво е виновен един кибрит за това, че някой го е използвал да създаде пожар. Това, че някой не го е използвал разумно, не означава, че кибритът не трябва да съществува и да подпомага хората да палят огън винаги, когато имат нужда от него.

Нека сега погледнем картината от високо и направим анализ на видяното, който да ни подпомогне да усетим със сърцата си истината за парите и тяхното предназначение в живота на хората.

ПРОДЪЛЖАВА С: История на парите

Откъс от книгата "ИСТИНАТА ЗА ПАРИТЕ - Част от поредицата да погледнеш на живота от високо"

ПРОЧЕТИ ОТЗИВИ

Поръчай Онлайн с възможност за безплатна доставка!

Коментари  

#1 син пролетарски 04-05-2014 11:35
Какъвто и замисъл да са имали първите които са секли монети, то резултата от това днес в никакъв случай не му съответства!
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови