Гледане на слънцето / Sungazing / Слънчево хранене

Това е една от моите любими практики. Практикувам я от началото на 2010г., до ден днешен. Споменът за тази практика бе пробуден в мен от индиеца Хира Ратан Манек, който гостува в България през 2009г. Той провокира в мен да изплува споменът за тази практика, която в миналото е била широко разпространена. Всеки пази в себе си знание за това, как да практикува осъзнато захранване със слънчева енергия. Някога, в миналото това е бил един от основните ни източници на енергия, с които сме подържали както физическото така и енергийните ни тела чисти, енергийно заредени и хармонични. 

В днешно време знанието за това, как да се зареждаме осъзнато с енергията на слънцето, е много оскъдна, затова съм изключително благодарен, че съществуват такива хора като Манек, които припомнят на съвременните хора за способността на слънцето да ни лекува и зарежда с енергия. Индиецът се е посветил на това да обикаля света и да разпространява знанието за това, как хората могат да се захранват със слънчева енергия. Самият той се е подложил на редица медицински изследвания, с които доказва на науката полезността от захранването със слънчева енергия за хората.

Самото гледане на Слънцето съществува още откакто свят светува. Няма нищо по естествено от това, хората да се зареждат със слънчева светлина. За да се развиваме успешно като хора, ние имаме нужда от светлина. Ако от нея се крием, тогава ние ще сме като повехнали цветя. Ние сме част от природата и се влияем от едни и същи източници на енергия. Наблюдавайте природата и вижте как всичко в нея се е устремило към светлината, търсейки слънчевите лъчи. Всяко листенце, всяко венчелистче търси слънчевата светлина, за да захрани себе си с енергия. Същото е и с хората. За да се развива успешно човек, той има нужда от светлина. Без нея по пътя много трудно се върви.

Ако ви е трудно да си представите влиянието на светлината върху вас, си спомнете как се чувствате през летните и зимните периоди от годината и открийте сами разликата. В миналото хората са имали много по-голяма способност да се захранват със слънчева светлина, защото и връзката с природата им е била много по-силна. Колкото повече човек губи връзката с природата, толкова и способността да усвояваме слънчевата светлина отслабва.

Хората са свързани със Слънцето на енергийно ниво. Колкото повече човек обича Слънцето и с благодарност към него подхожда, толкова по-силна връзка изгражда с него и така слънчевата енергия с още по-голяма сила до него достига. Слънцето е живо и има съзнание, също като нас. Независимо колко голямо и силно е, то също се нуждае от енергия любов, за да се развива. В противен случай енергията, която излъчва, се пилее и така силата на слънцето отслабва. Колкото повече любов към него бъде излъчвана, толкова по-дълго то на небосвода ще свети, дарявайки ни с вселенска любов, сила и мъдрост.

В миналото хората са се трудили предимно под открито небе, целодневно къпейки се в слънчеви лъчи. Докато сега, хората са предимно затворени през по-голямата част от деня, когато слънцето грее на небосвода и ни дарява със своята светлина. Това затваряне и изолиране от слънчевите лъчи оказва негативно влияние върху хората, защото ги лишава от силата и мъдростта на слънцето, без която ние не можем да се развиваме пълноценно.

Да, няма как да напуснете работа, само за да може да сте на слънце, но може през почивните дни и обедните почивки да се стремите към него. Когато сте под пряка слънчева светлина, вие усвоявате енергията на слънцето през своята кожа. Затова е хубаво да не се загръщате с много дрехи, когато слънчевите лъчи върху вас падат. Освен през кожата, на физическо ниво ние можем да приемаме енергията на слънцето и през очите. На физическо ниво това е най-ефективният начин, чрез който можем да се захранваме със слънчева енергия.

Очите на човека са най-чувствителната външна част от него. Те са свързани с хипофизната жлеза, а тя от своя страна е свързана с епифизната жлеза, която е свързана с цялата ендокринна система. Това означава, че ако приемате слънчева енергия директно през очите си, тя ще достигне до всички ваши енергийни центрове и от там до цялото ви физическо тяло и енергийни тела. Очите имат способността да усвояват в пъти по-голямо количество енергия отколкото кожата ни. Нека не забравяме, че материята представлява сгъстена светлина, изградена от избухването на слънца. Поглеждайки към слънцето вие сте в състояние да си набавите такъв вид енергия, от която имате истински нужда.

По време на зареждане със слънчева светлина в кръвта на човека се образуват химически елементи нужни на тялото, захранват се енергийните депа и кръвта се прочиства от токсини. Слънчевата енергия има способността да възстанови човека, както на физическо, така и на енергийно ниво.

За да разберете по-добре въздействието на слънцето върху хората ще си позволя да цитирам откъс от книгата “ИСТИНАТА ЗА ПАРИТЕ”, където разказвам за произхода на материята:

“Съзнавам, че не е лесно да се разбере, че всичко е енергия и според това как ние използваме тази енергия, се определя какъв да бъде нашият собствен живот. Липсата на знание води до объркване в много хора, поражда скептицизъм и недоверие, затова ще се опитам с прости думи да разкажа една история за всички хора, на които им е трудно да повярват, че всичко е изградено от енергия и че е нещо много повече от това, което виждаме с очите си. Всъщност историята е по действителен случай, базирана на много открития, които нашите учени са направили, докато са изследвали Вселената. Пътят, който е извървяла Вселената в своето развитие, може да ни помогне до много отговори да достигнем, провокирайки ни да разберем много неща, които преди това ни е било трудно да осъзнаем.

Преди около четиринадесет милиарда земни години, когато се е създала познатата ни Вселена, след големия взрив, всичко е било енергия. Тогава все още не е съществувала твърда материя, от която сега са изградени всички планети и обекти във Вселената. По онова време идеята, че някога ще съществува планета наречена Земя, кипяща от живот, може би е звучало толкова абсурдно, колкото сега звучи за всички скептици твърдението, че всичко е изградено от енергия. След големия взрив, когато Вселената е била още млада, най-сгъстената енергия се е състояла от газови облаци. С помощта на гравитацията газовите облаци са започнали да се сгъстяват като по-тежките облаци са привлекли всички по-леки газови облаци, намиращи се в близост до тях. Така, благодарение на гравитацията, във Вселената са се сформирали и първите слънца.


Чрез ядрения синтез, слънцата под напора на гравитацията, образуват енергия, която от ядрото на слънцето се изтласква към повърхността и така продължава да е в непрекъснат кръговрат, непозволявайки на гравитацията да продължи да свива газовите гиганти, познати още като слънца. С времето слънцата са изчерпвали своето гориво и под огромния напор на гравитацията са започнали да се свиват до достигане на критична точка, в която се образува невъобразимо мощен взрив. По време на този взрив се генерира огромно количество сгъстена енергия, позната още като звезден прах, която се разпръсква из Вселената. По този начин се е образувала цялата материя, позната и непозната все още на човечеството. Според това, колко е било голямо едно слънце и какво количество енергия гравитацията е успяла да сгъсти, зависи какви елементи ще се образуват по време на експлозията. Не всички слънца преминават през експлозия. Съществуват и такива, които в края на своя живот се разширяват и изстиват. Знайте, че винаги, когато отправите поглед към слънцето, вие сякаш поглеждате към своя първоизточник, от който са създадени нашите физически тела.

Цялата съществуваща материя, независимо в коя точка на Вселената се намира, е създадена от сгъстена енергия. Това, което все още е трудно да се разбере е, че ние, хората имаме способността да управляваме със своите мисли и действия тази енергия. Хората са много по-висши същества от това, което се вижда в материалния свят с просто око. Всяка следваща година все повече хора ще го осъзнават, преоткривайки себе си по един нов начин.”

Разбирате ли защо е толкова важно слънцето за хората. Физическите ни тела, които са като транспортно средство за душите в земно превъплъщение, дължим на слънцето. То е в състояние да излъчи към нас всичко, от което имаме нужда, стига да сме в състояние да го усвоим. Умението да се захранваме съзнателно със слънчева светлина е забравено, с цел душите да се потопят в дълбините на материята. Но дошло е време, в което това умение отново ще се възроди и хората ще бъдат като соларни панели, захранвайки себе си със слънчева енергия. Човек може да живее само на слънчева светлина и вода, но умението е нужно да бъде събудено. Това отнема много време на тялото, за да се приспособи към новия начин на захранване с енергия, затова не очаквайте това да се случи като с магическа пръчка. Дори съветът ми е да не си го поставяте като самоцел, защото ползите от това, да се захранвате със слънчева енергия, са далеч по-значими.

Манек, в процеса на практикуване, е създал схема на гледане, която е възможно най-опростена и безопасна, целяща да предразположи очите постепенно да се настроят към по-продължителното съзерцаване в слънчевия диск. Очният нерв отговаря за това, до каква степен окото ни може да издържи на пряка слънчева светлина. Когато той е отслабен, очите ни са по-лениви и не издържат по-силен интензитет на слънчева светлина, докато, когато той бъде заздравен, очите са много по-издръжливи.

Схемата на индиеца е следната: той препоръчва да се гледа слънцето в диапазона до един час след изгрев и един час преди залез. Тогава слънчевите лъчи са най-слаби и очите ви постепенно могат да се настроят към тях. Когато сте в самото начало на своята практика, ви съветвам да гледате слънцето непосредствено след изгрев и непосредствено преди залез, докато очите ви свикнат със слънчевата светлина. Той препоръчва да се започне с десет секунди гледане, като след всяка практика да се увеличава с по още десет секунди, така, докато се стигнат четиридесет и пет минути.

Аз лично следвах тази схема до петнадесетата минута, след това поех по индивидуален път, гледайки слънцето интуитивно. Започнах да го гледам по усет. Понякога го гледах по-продължително, а понякога за по-кратко. Разбрах, че не всеки изгрев и залез са еднакви. Тогава започнах да обръщам внимание на слънчевите изригвания и на магнитните бури. Научих се да разпознавам кога има повишена слънчева активност, докато гледам слънцето. Всъщност разбрах, че процесът на гледане на слънцето е твърде индивидуален процес, защото степента на усвояване на енергията зависи и от степента на прочистване и балансиране на енергийните центрове.

От една страна, директното навлизане на много ярката светлина в ретината на окото заздравява като с лазарен лъч всички нервни клетки, прави ги стабилни и уякчени, подобрява се зрението, лекуват се различни очни болести и дискомфорт в зрението. Това е на физическо ниво, като въздействие върху орган на физическото тяло. На енергийно ниво проникването на слънчевата ярка светлина, чрез ретината на окото, в енергийното тяло на човека, се възприема като слънчев, енергиен светлинен душ, който в продължение на времето на гледане циркулира из енергийното тяло и заздравява всички нанесени “пробиви и пукнатини”, които човек придобива в ежедневието си, когато общува със себеподобните си от различни нива на развитие, с различен тип интереси и взаимоотношения. Няма нищо постоянно, затова редовното гледане на слънцето е най-доброто средство за това заздравяване и укрепване на енергийното тяло на човека. Когато няма слънце и няма как то да се гледа, тогава се използват ресурсите на депата, които енергийното тяло трупа.

Моят съвет към вас е по време на практика да се вслушвате внимателно в сърцето и тялото си. Когато те ви дадат сигнали, че е нужно да спрете за деня практикуване, по-добре го направете. Все по-чести стават слънчевите изригвания и когато има такива, яркостта на слънцето е по-силна. Ако чувствате очите си силни, може прехода към по-продължително съзерцаване на слънчевия диск да бъде по-голям от десет секунди. Вие сами можете да прецените възможностите си, но съветът ми е винаги да се вслушвате във вътрешния си глас, оставете той да ви води. Когато очите ви се заздравят и за вас не представлява никакъв проблем да съзерцавате слънчевия диск, ви съветвам да не прекалявате със слънчевата енергия. Опитът ми показва, че повече от час и половина концентрирано зареждане със слънчева светлина довежда до силен дискомфорт на тялото. Това е така, защото то не може да смогне с усвояването на толкова голямо количество енергия и така то се изтощава.

Всъщност, тази граница при всекиго е различна и се влияе от много фактори. С времето при мен тази граница се увеличаваше все повече, но въпреки това не ми е било необходимо толкова дълго да съзерцавам слънчевия диск. Когато енергийните депа се изпълнят с енергия, се достига до момент на насищане, който ясно може да се долови със сетивата ни. То е и като вътрешно чувство и желание да спрем да съзерцаваме слънчевия диск.

Когато наблюдавате слънцето в безопасните часове от деня, ви съветвам по възможност да сте стъпили боси върху майката Земя или ако това не е възможно, да визуализирате как се свързвате с нея на енергийно ниво. Сякаш пускате енергийни корени през краката си чак до нейното ядро. Важно е това да се прави, защото слънчевата светлина ви зарежда с преобладаваща мъжка енергия, а за да възстановите баланса се нуждаете и от женски заряд, който може да получите, като се свържете със Земята.

Когато практикувате гледане на слънцето, е добре за вас в началото да изказвате с чисто сърце и душа намерение, за какво искате слънчевата енергия да ви подпомогне. Ако ви е трудно сами да формулирате, можете да използвате следната молитва/намерение:

“Слънце, моля те от сърце и душа да споделиш с мен своята сила, мъдрост и любов. Нека те потекат към енергийните ми центрова и ги освободи от всичко старо и ненужно, помагайки им да се прочистят, хармонизират и балансират, така, че да постигна съвършена хармония и баланс между дух, душа и тяло.

Моля те, облей ме от главата до петите с твоята енергия любов и нека тя трансформира всичко негативно в мен и около мен в чиста безусловна любов. Зареди енергийните ми депа с живителна енергия и образувай в кръвоносната ми система всички химични елементи, от които тялото ми се нуждае.

Нека всяка една моя фибра, всяка една моя клетка възприеме твоята любов и светлина, и нека те да засияят с твоята сила-любов, която излъчваш към всички нас. Нека твоята любов ми помогне да бъда слънчев човек, огряващ всички души, до които се докосвам в ежедневието ми.

Благодаря ти Слънце, че правиш живота на Земята възможен и ни даряваш със своята Любов, дори тогава, когато ние не я оценяваме. Благодаря ти от сърце и душа! Амин”

По време на практика има шест важни точки, които е нужно да спазвате, за да съхраните своето зрение:

1) Винаги гледайте слънцето в безопасните часове, а именно до един час след изгрев и до един час преди залез слънце.

2) Усещате ли напрежение и трудност да държите очите си отворени, докато гледате слънцето, тогава е нужно да прекратите практиката. Понякога може да издържите 30 минути директно вглеждане в слънчевия диск, а друг път може да издържите само 10 минути. Това не означава, че очният ви нерв е отслабен. Има много фактори, които оказват влияние върху интензитета на слънчевите лъчи. Зависи колко замърсен е въздухът около вас. Той е в състояние да намали интензитета на светлината, която ви достига. Има значение на колко висока надморска височина се намирате. Има значение дали около вас има повърхности, които отразяват слънчевата светлина към вас. Има значение колко отпочинали сте. В дните, когато има по-силни слънчеви изригвания, тогава слънчевият диск свети по-ярко. Много са факторите, които могат да окажат влияние на възможността да гледате слънчевия диск. Затова бъдете разумни и най-добре прекратете практиката винаги, когато усетите дискомфорт, който ви пречи да гледате свободно слънчевия диск.

3) Никога не се вглеждайте директно в слънцето, докато носите очила, защото те действат като лупа, която може да наруши зрението ви.

4) Докато гледате слънцето се постарайте в периферното ви зрение да няма много движещи се предмети, защото това разфокусира погледа ви. Така очният ви нерв се претоварва.

5) Докато гледате слънцето недейте да поглеждате встрани, с цел да се мъчите да си фокусирате погледа в нещо друго и след това отново да поглеждате към слънцето. Това натоварва много очния нерв. Така може да получите перде пред очите за няколко дни.

6) След като спрете да гледате слънцето си затворете очите и наблюдавайте цветните петна, които се появяват в тъмното пространство. Когато те изчезнат, ви съветвам да се загледате в небето или в някоя много далечна точка, за да можете да фокусирате своя поглед. Така по-лесно се приспособявате към слабата светлина около вас, защото след практиката зениците ви са много чувствителни, от което можете да почувствате напрежение или да виждате размазано, докато зениците ви не свикнат с по-слабата светлина.

Длъжен съм да ви предупредя, че с мен са се свързвали и хора, които не са спазвали инструкциите за безопасно гледане на слънцето. Така са получили продължително перде пред очите. Особено през летните дни слънчевите лъчи падат под по-голям ъгъл и ултравиолетовият индекс е завишен. Затова е нужно да бъдете внимателни, когато гледате слънцето. Помнете, че носите отговорност за своето здраве. Съветът ми е да не експериментирате със своите способности и умения да издържате на по-ярка слънчева светлина. Следвайте стриктно указанията за безопасно захранване със слънчева светлина през зениците на очите и можете да бъдете сигурни, че ярката светлина на слънцето няма да наруши зрението ви, дори точно обратното, ще го заздрави и ще го направи много по-силно. Тези, които носят очила, един ден ще установят, че вече няма да имат нужда от тях.

В живота ние всички се стремим да бъдем щастливи и жизнерадостни. Когато съдбата ни срещне с един щастлив човек, усмивката от лицето му не слиза, независимо от това на какво го подлага животът. Той е жизнерадостен и щастлив, той е слънчев човек, той сякаш вижда с други очи трудностите в живота и това му помага да ги преодолява с лекота. Да бъдете слънчеви хора е най-лесно, когато се свържете със Слънцето. Вие може да получавате енергията на Слънцето и чрез слънчева вода, и чрез кожата си, и чрез медитация със Слънцето. Бъдете разумни в практиката и съзерцавайте слънчевия диск в безопасните часове.

Когато на небосвода слънцето е закрито от облаци, тогава можете да затворите очи и да извикате образа на слънцето в съзнанието си. Представете си слънчевия диск в тъмното пространство пред очите ви. Задръжте вниманието си концентрирано върху този образ и по този начин на енергийно ниво ще се свържете с него. Това упражнение освен, че ще ви захрани с енергия, също така ще засили концентрацията ви и умението да управлявате енергията. Един ден това тъмно пространство ще се обагри в цветове и ще започнете да виждате слънцето с вътрешното си зрение. Това е най-добрият начин за захранване със слънчева енергия. По този начин сте способни само за няколко минутки да изпълните енергийните депа с енергия.

Нека лъч любов изпратим към слънцето с благодарност за помощта, която ни оказва то в нашето развитие. Знайте, че колкото повече любов към слънцето изпращате, толкова по-силна връзка изграждате с него и то от своя страна с по-голяма енергия и сила ще може да ви подпомага. Бъдете слънчеви хора.

Продължава в книгата: "ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА ДУХОВНО РАЗВИТИЕ - Практически наръчник за изцеление на душата и тялото"

 ПРОЧЕТИ ОТЗИВИ •

Поръчай Онлайн с възможност за безплатна доставка!

Коментари  

#13 Панауот Димитров Пан 07-12-2022 11:35
Но аз го гледам от както се помня и никога не съм подозирал за нещо подобно мога да го гледам съвсем спокойно без никакви проблеми
#12 Атанас Христов 18-03-2020 07:39
МОЖЕ ЛИ ДА ФОРМИРАМЕ ОБЩЕСТВО НА УБЕДЕНИТЕ ПОЛЗВАЩИ ТАЗИ ПРАКТИКА!АЗ ПОЗНАВАМ ДРУГИ И ДАВАМ УКАЗАНИЯ НА ЖЕЛАЕЩИ ДА ОПИТАТ!!МНОГО Е ВАЖНО ПРАВИЛНОТО УСВОЯВАНЕ НА ТАЗИ ПРАКТИКА!КУРС БИХ СЪЗДАЛ СЪЩО!!!МИСЛЯ ИМА РЕЗОН!!!ВЪВ НЕТА СТАВА!!!
#11 Атанас Христов 18-03-2020 07:36
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ!СЪВПАДАТ НЕЩАТА!АЗ ОТКРИХ ЧОВЕКА КОЙТО ОТКРИ ДВЕТЕ ПИРАМИДИ ВЪВ СЛАВЕЙКОВО!НО ДОТОГАВА АЗ ОТКРИХ МЕТОДА ЗА СЛЪНЧЕВО ХРАНЕНЕ!ТОЙ КАЗА ЧЕ ЗНАЕ СЪЩО!ТОЕСТ НИЕ СМЕ МНОГО ОСЪЗНАТИТЕ У НАС ХОРА!ЗАЩО НЕ ФОРМИРАМЕ ОБЩЕСТВО!НА УБЕДЕНИТЕ!!!
ГЛЕДАЩИТЕ УСПЕШНО ХРАНЕЩИ СЕ НЕ САМО СЪС СЛЪНЦЕ ЗАЩОТО ТОВА Е МЕТОД ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ МАГИСТРАЛИ ВЪВ ТЯЛОТО НИ!!!
#10 Siyka Owen 03-01-2020 22:08
Моят дядо Димитър ме е учил от много малка че Слънцето е Лечител и Енерго Доставчик!!По късно аз сама разбрах че Слънцето ме храни!!! Без уроци на учител. Просто когато обичаш много на Бог и Природата му, и Дървета, Вода, са също Енерия с Памят и те лекуват човека. И Бог те води.... После аз не съм гладна цял ден.И това е уникално!
#9 Batilcho 22-12-2016 19:46
Според моя опит безопасните часове са не по рано от половин час преди залез и не по късно след изгрев. Слънцегледането е само една от съществуващите духовни практики. Човек трябва да знае поне няколко и да ги практикува според това с какви възможности разполага, как се чувства в момента и т.н. Всички сме различни и всеки сам трябва да открие подходящите за себе си техники за духовно развитие.
#8 Ширинан 06-05-2015 11:16
Цитит от Мимс:
Здравей,и аз имам един въпрос
тъй,като сутрин мога само от терасата ми да гледам изгрева (защото къщите ми пречат) нали няма нищо лошо през деня да се свързвам със земята по 15- 20 - 25 минути :)
Също така някой път слънцето сутрин е някак си много силно и ярко и спирам да го гледам и после гледам залеза,който е различен,това лошо ли е?На ден може ли залеза и изгрева да се гледат или по добре не? Благодаря предварително,аз съм още в самото начало :)


Здравей Мимс, гледай го както ти е удобно, при всички положения ще имаш повече ползи от колкото ако не го гледаш. Живеем в такива условия, че не винаги сме в състояние да правим всичко до съвършенство, но това пък от друга страна ни тласка да бъдем иновативни. Когато го гледаш от терасата изказвай намерение да се свържиш с Майката Земя и мислено през краката си се вкорени в нея.

Може да прекъсваш и да гледаш изгрев и залез. И двете дават различен по тип заряд. Изгревите действаш предимно зареждащи, докато залезите помагат на хората да се освобождават от старото и ненужното.

Успех ти желая! Пътят, по който си поела е светъл и изпълнен с много блага, които те очакват по него!

Бъди Благословена!
#7 Мимс 04-05-2015 00:02
Здравей,и аз имам един въпрос
тъй,като сутрин мога само от терасата ми да гледам изгрева (защото къщите ми пречат) нали няма нищо лошо през деня да се свързвам със земята по 15- 20 - 25 минути :)
Също така някой път слънцето сутрин е някак си много силно и ярко и спирам да го гледам и после гледам залеза,който е различен,това лошо ли е?На ден може ли залеза и изгрева да се гледат или по добре не? Благодаря предварително,а з съм още в самото начало :)

You have no rights to post comments