Как да се грижа добре за детето си въпреки намесата на роднините?

РАЗГОВОРИ С ДУХОВНИТЕ УЧИТЕЛИ И МЪДРЕЦИ

Въпроси и отговори част 18

18. ВЪПРОС: Младите хора, духовно осъзнато развиващи се, като родители срещат трудности в изборите за своите деца относно ваксините, избор на детска градина и училище, храна и напитки, социална среда, интернет и технологии, които ги противопоставят на по-възрастните роднини и в обществото. Какви съвети бихте дали на родителите относно тези техни проблеми?

УЧИТЕЛИТЕ: Голяма отговорност имат пред себе си хората, поемащи ролята на родители в новите условия за живот на Земята. Не всеки е готов за тази роля и отговорност. Жените разбират по-добре процеса. Всеотдайно се грижат за децата си, да получат това, от което имат необходимост, за да не са в противоречие с усещанията си за тяхното бъдеще. Мъжете като бащи са по-консервативни, по друг начин възприемат новостите, които децата проявяват, дори не им обръщат внимание, игнорират ги. Това води до разногласия в дома, как да се отглеждат децата, как да се възпитават, какви норми на поведение да се следват. В резултат на това много жени предпочитат сами да отглеждат детето си, защото се усещат призвани да са в помощ и подкрепа, че душата именно затова е избрала тях за своя майка, защото разчитат на тях.

Тези родители, които са духовно развиващи се, са наясно за ролята, която имат за детето си. Те в единомислие отстояват за него това, което е извън матричния модел, за да му осигурят условия за израстване-растеж, без ограничения, поставяне в рамки. Такива родители са двигател за промените, които неизбежно са належащи за новите поколения. Наричате го Преход и има защо. Пионерството винаги е двигателна сила в еволюционните процеси. Няма как да живеете в ново време със стари, остарели мисловни нагласи и стереотипни разбирания за смисъла на живота. В обществото старото законодателство трудно се променя, но все пак дава възможности за тези, които желаят да излязат от матричния модел. Следвайте усета си в съгласуваност с потребностите на децата ви! Колкото и да е трудно, колкото и да сте ограничени във възможностите си в материален аспект, важното е да подкрепяте децата, да ги разбирате, да ги мотивирате, да им обяснявате и учите как да отстояват себе си, как да се развиват като личности, като творци, като индивидуалисти, как да се грижат за здравето си, как да проявяват мъдростта си още от най-ранна възраст, изслушвайте ги. Не е нужно да надскачате себе си, да следвате модни течения, да слагате етикети на деца и родители, на учители и учебни системи. Бъдете мъдри в общуванията с вашите по-възрастни близки, имащи други представи за отглеждането и възпитанието на децата.

Отстоявайте правото си вие да решавате как да се случва това. Бъдете отговорни към децата си! Не ги оставяйте за отглеждане от бабите им. Не ги лишавайте от вашето присъствие в живота им, защото сте им нужни не само за обгрижването им в израстването, а да сте до тях в нуждите им в опознаването на Живота, който е нов за тях. Не се страхувайте да им вярвате, когато говорят неразбираеми за вас неща. Бъдете с тях в училище, когато учителите не ги толерират като различни деца. Грижете се за здравето им по начина, по който на тях им е нужно, не според медицинските разпоредби. Хранете ги както те желаят, дори да ви харесва как, да имате свои представи за здравословно хранене. Обличайте ги според техния вкус. Контролирайте себе си и се превъзпитавайте за децата си! Те са учители за вас, не само вие за тях. Не мислете, че ги разглезвате или че това не е възпитание, а слободия. Осигурявайте им жизнерадостно детство, с вас! Когато правят бели, не ги наказвайте строго, не ги обезсърчавайте, не ги ограничавайте да проявяват фантазиите и мечтите си. Играйте с тях. Припомняйте си вашето детство и наваксвайте, ако не сте имали хубави моменти в него. Всичко това е възможно, стига да пожелаете да го правите! Може да е трудно, но не е невъзможно. Разкрепостете се и се учете да сте пълноценен родител!

Следва продължение...

За желаещите да получат съвети-насоки за себе си чрез духовните учители могат да научат как тук: >>> Галя Йосифова - Виния <<<

Добавете коментар


Защитен код
Обнови