Заедно можем да направим Света по-добро място за живеене!

Човешки взаимоотношения

Защо толкова много си приличаме, а в същото време сме толкова различни?

Неви: Здравей, Деян! След като получих от теб толкова задълбочен и изчерпателен отговор на въпроса от категория душевни проблеми, сега бих искала да те попитам нещо свързано с личностните взаимоотношения. Като се замисля душевните ни терзания се получават предимно от некачествени взаимоотношения с другите хора. Не зная как да формулирам въпроса, но понеже аз влагам прекалено много чувства и емоции във всяко общуване, много страдам когато отсреща не получа вниманието от което съм имала нужда. Знам че хората са различни и всеки по различен начин общува като това не го прави лош човек. Но понеже аз спазвам принципа ,, Постъпвай с другите, както искаш те с теб да постъпят,, и като не получа тази взаимност търся вината в себе си а не в другия. Някак не успях да се науча да разпознавам кой е искрен и кой не. И най-лошото е че се доверявам твърде лесно и бързо и освен да бъда използвана и манипулирана след това друг ефект няма. Толкова обичам хората, толкова искам да съм им полезна, да имам приятели, а всъщност всичко опира до един момент в който се изчерпва интереса или ползата от мен и всички почти както са били въодушевени от мен в един момент просто така ме изоставят без да разбера причина за това. Странно е наистина понякога си мисля дали защото съм различна, дали защото не материалният а духовният свят ме вълнуват, но така и не задържам никого до себе си. Ами това е в общи линии. Не знам дали се разбира от писмото ми какво точно искам да разбера от теб, но се надявам че ти ще вникнеш в думите ми. Пожелавам ти една прекрасна и спокойна вечер и чакам отговор. Благодаря предварително.


Ширинан: Здравей Неви, въпроса ти е много хубав и често срещан в ежедневието на хората. Искам да започна с това, че уроците свързани с личностни взаимоотношения са едни от най-трудните уроци, които се учат тук на земята. Очакванията ми са в тази категория въпросите да са най-много именно по тази причина. Това, че следваш максимата "Дръж се така както искаш другите да се държат с теб и не прави това, което не искаш другите да правят с теб" е отлично и те поздравявам, продължавай в същия дух, но помни, че всички хора са на различно ниво на развитие. Не може да се сърдиш на зеления домат, че е все още зелен, нужно му е време да узрее. По същия начин не може да се сърдим на хората, че не притежават качества, които все още не са придобили, няма как да искаме от тях нещо, което все още не притежават. Когато разберат това хората ще им е много по-лесно в комуникацията с останалите, защото сега хората постоянно си изграждат очаквания докато общуват помежду си. Създава се очакване, че след като ние притежаваме някакво качество се очаква и другите да го притежават, а това не винаги е така.

Имам много зависима връзка с човек от 4 години, какво да правя?

Юлия: Имам много зависима връзка с човек от 4 години. Чувствам се ужасно, всеки път когато си тръгне от мен все едно ми взима душата и когато се връща все едно аз забравям за злините които ми е сторил.. Какво да направя?

Ширинан: Здравей Юлия, ситуацията в която си изпаднала е много деликатна, за да си помогнеш първо е нужно да осъзнаеш какво ти се случва. Все още масата от хора не осъзнават, че всичко е енергия и всяко действие и мисъл има силата както да твори, така и да разрушава в зависимост от това с какъв знак ще бъде използвана енергията, която непрестанно протича през нас. Много е важно това да се осъзнае и хората да започнат по-осъзнато да използват енергията, която протича през тях, защото в противен случай рискуват някой друг да се възползва от тяхното неумение като бъдат лесно манипулирани.

Не ми е лесно да ти обясня какво точно се случва с няколко думи, но ще се опитам да го направя. Душите слизат на земята, за да се учат и развиват като се въплъщават в човешко тяло. Важно е да се знае, че както на физическо така и на енергийно ниво съществуват недобронамерени енергийни същности, които са загубили умението да се зареждат с енергия от Отеца Създател и затова се опитват да си набавят енергията от други души, които имат тази връзка и в същото време са поставени в условия, които нарушават тяхното съвършенство. Когато душите са в хармония и баланс, тогава те са неуязвими за недобронамерените сили, затова злото цели и прави всичко възможно да създава все по-трудни и несъвършени условия за живот на земята, за да може хората да бъдат все по-лесни донори на енергия. Когато хората минават през трудности и дълго време се подават на болката и така продължават да излъчват дълго време негативен заряд, тогава те са уязвими за такива недобронамерени същности. Това е тема, която е много подробно засегната в книгата “Живот на светло”.

Как бих могла да възстановя нарушените взаимоотношения със сина ми, след раздялата със съпруга ми?

Таня: Здравейте, напоследък чета вашите постове във ФБ и сега забелязах, че приемате въпроси.Искам да ви попитам: Как бих могла да ускоря възстановяването на нарушените взаимоотношения със сина ми, след раздялата със съпруга ми? Вече има затопляне, но не е достатъчно. Благодаря ви!

Ширинан: Здравей Таня, въпросът ти е обхваща много обширен отговор и ще ми е трудно с няколко думи да обясня причината, защо се е случило така и как да му помогнеш. За това съм писал по-подробно в книгата “Живот на светло”, но тук ще систематизирам информацията в няколко изречения, които вярвам ще са ти от помощ.

Нека започнем с това, че ние идваме на земята, за да се учим. Когато душите ни се въплъщават в човешки тела вземат със себе си стари товари(травми), които в миналото не са разбирали и осъзнавали техния смисъл и по този начин са ги затворили дълбоко в себе си, докато не дойде момент, в който силата в тях нарасне и освети тъмнината на товара, осъзнавайки смисъла и величието на натрупаната опитност. Да понякога докато се учим изпитваме много болка и дискомфорт, но това е преходно, докато знанието и уменията, които придобиват душите ни от преживяната опитност са вечни. Именно тези рани, през които душите ни преминават от живот в живот пренасят в следващите докато не се появят подходящи условия, да бъдат изцелени. За това писах подробно в книгата “Пътеводител за духовно развитие”.

Как по-лесно да се отърсим от миналото и хората, които са останали в него?

Perli4ka: На първо място искам да те поздравя за това, което правиш. Искрено ти се възхищавам, форумът Център за духовно развитие, сега и блогът ти, информацията, която даваш промениха живота ми към по-добро и ми дадоха светлина върху много въпроси. Когато правиш нещо, влагайки добро от себе си, резултатът винаги е добър :) За мен, какво да кажа, не спирам да се уча, използвам вече успешно метода на благодарността и съм благодарна за всичко в живота си. В отношенията ми с хората се стремя към златната среда. Това, което ме спира, разсейва или забавя е миналото и хората, с които го свързвам. Отношението ми към времето е същото като отношението ми към хората, трудно пускам миналото да си отиде, трудно се разделям с мисълта за близък човек, който съм загубила, трудно приемам новостите и промените, трудно допускам човек да ми стане близък. Това някак ангажира мисълта ми повече с минали събития, а знам че сегашният момент е най-важен и е добре да се фокусираме над него, понеже ако искаме да действаме, моментът е тук и сега. Иска ми се да чуя още едно мнение, понеже хората виждат нещата от различен ъгъл и ще се радвам да прочета твоето :) Благодаря за всичко! :)

Ширинан: Здравей перличка, за мен е огромно удоволствие да правя това което правя, всеки път когато до мен достигат отзивите на хората, на които съм помогнал, тогава душата ми ликува и това ме стимулира да продължавам напред. Благодаря ти за хубавите думи заредени с положителна енергия, с които ме зареждаш.

Относно въпросът ти ще кажа, че щом някой все още е в животът ти, тогава той все още има роля в него. Срещите между хората, които оставят следи след себе си никога не са случайни, те са предначертани и предвидени от душите. В повечето случаи хората не си дават сметка за това, а в същото време е важно да се знае защото така по-лесно ще се преодолеят изпитанията помежду им. Важно е да се знае, че Вселената винаги се стреми към баланс и когато ние сме допуснали да нарушим този баланс, рано или късно ще ни се даде възможност да го възстановим. Както Вселената се стреми към баланс, така и нашите души са устремени към него, защото по този път те израстват в своето развитие и трупат нова опитност.

Моят урок за предателството

К.Б.: Здравей, Ширинан. Имам и четирите ти книги и ги държа близо до себе си, защото усещам силната положителна енергия, с която са заредени. Дават ми сила ги чувствам като енергиен щит, който ме зарежда.Благодарение на теб, вече успявам да усвоя уроците си. Благодаря ти!

След 6 месеца лутане и обърканост по отношение на събитията, връхлетяли ме напоследък, най-после осъзнах урока, който ми се предоставя от вселената. Моят урок е да приема предателството с любов и да му отвърна отново с любов, както майката отвръща с любов на раните, нанесени й от нейните рожби. Уча се да излъчвам любов към хората, които ме лъжат и предават. Спомням си думите ти, че трябва да погледна на тези хора, като на объркани деца, които имат нужда от повече любов. Не мисля, че жертвам себе си, както мнозина биха отсъдили. Единственото, което отчитам като своя грешка, е че не мога да скрия от предателите си, че съм напълно наясно за тяхното предателство спрямо мен. Това ги настройва враждебно към мен, въпреки, това, че не ги съдя. Не искам да изгубя тези хора, защото ги обичам, но не мога да се преструвам, че нищо не виждам. Какво да правя, как да се справя?

Ширинан: Здравей К.Б. урокът който учиш е широко разпространен сред всички хора. Всеки минава през него в даден етап от своя живот. Това, което вече правиш не е никак малко. Предателството често има корен от минали животи, когато се появи подходяща събитийност, тези така наречени предатели са подканени да ви предадат от негативния заряд, който са пренесли във взаимоотношенията си с вас от минали животи.