Безоар | Кристали

Кристал Безоар - Камък на противоотровата

Безоарът има органичен произход. Той се открива в организма на някои животни, най-вече в безоаровите кози. Притежава синкаво-сив цвят, мазен е на пипане и с горчив вкус.

Думата „безоар” от персийски означава противоотрова, а от халдейски, идва от комбинацията на две думи "бел" - властелин и "заар" - отрова- т.е. "властелин на отровата".

Известен е още с имената безуар, безуй, безоаров камък.

Лечебно действие

Още от древни времена на безоарът са преписвали свойството да спасява своя собственик от отравяния. Смята се, че той предпазва от отравяне с арсен. Той е поставен в групата на скъпоценните камъни поради лечебните си свойства. Парче от безоар се слагало в чашата с билкова отвара (при съмнение за отравяне), като по този начин спасявал живота на много владетели от техните неприятели.

Магически свойства

През XIX век, лечебните свойства на безоара се смятали за измислица, но последните проучвания в наше време потвърждават способността на камъка активно да усвоява съединенията на арсена (най-често срещаната отровата на Средновековието).

В древни времена безоарът се считал за мощен антидот и е високо ценен от църковните и светските управници. Историята пази сведения, в които някои от владетелите, които познавали свойствата на този камък, притежавали чаши изработени от сребро с вградени в тях безоарови камъни, които да неутрализират отровата разтворена в питието им. Други разполагали с пръчка от безоар, която потапяли във всяка отвара от билки като противоотрова. Английската кралица Елизабет винаги носи със себе си този камък, за да се предпази от отравяне. Наполеон получил като подарък от персийски шах безоар, но понеже не вярвал в неговата лечебна сила, го хвърли в огъня. Според някои от версиите за смъртта на Наполеон се вярва, че той е бил отровен с арсен. Някои смятат, че ако се е възползвал от дара на шаха, е можел да спаси живота си.

Безоарът се използва при заболявания на пикочния мехур, при трудни раждания и детски болести. Той също помага при нарушения на храносмилателната система, при които голяма част от ненужните вещества и токсини се задържат в тялото, като спомага по- лесното им извеждане от него.

ВИЖ ОЩЕ: Енергийно заредени кристали за лечение, хармонизиране, балансиране и трансформиране на енергийни блокажи от негативна енергия:
>>> ЕНЕРГИЙНО ЗАРЕДЕНИ КРИСТАЛИ <<<

Добавете коментар


Защитен код
Обнови